De ce iubim apusul?

Întindere enormă de culori, multitudine de sentimente și declanșator de amintiri, probabil cel mai des imortalizat moment al zilei – cu toții (sau, cel puțin, majoritatea persoanelor cunoscute mie) îl admirăm de câte ori avem ocazia, transformându-l inconștient într-un spontan prilej de reflecție asupra oricărui gând ne vizitează mintea în acea instanță.
Cu toate acestea, nu știu câți s-au oprit să își pună întrebări referitoare la motivele întâmplării celor anterior precizate: De ce iubim apusul? Fără îndoială, răspunsurile pot fi la fel de numeroase ca nuanțele componente ale unui asfințit, așa că voi alege să prezint doar câteva perspective.
1. Artistului
Îmbinarea unor frumoase tonalități pastelate sau contrastate, uniforme sau formând valuri cerești, pictează întreaga lume, evidențiindu-i concomitent umbrele și părțile luminoase, transfigurate în măsură să le observăm diferit față de restul zilei. Astfel, bolta deasupra-ți devine o paletă de inspirație.

File 05-05-16 22 57 27.jpeg

2. Cititorului
O aruncare a privirii în direcția geamului te scoate din farmecul cărții în care te-ai adâncit, întrucât peisajul zărit este admirabil: universul se pregătește să dea încă o pagină, sfărșind-o pe cea curentă cu o multitudine de trăiri provocate de acea zilnică pierire a apolinicului, pe care ochii tăi o savurează.

Processed with VSCO with a6 preset

3. Prietenilor și îndrăgostiților
E timpul să compari metaforic culoarea ochilor ființei iubite cu frumusețea cerului, prin cea din urmă asigurându-te de neuitarea amintirilor în proces de formare alături de persoane dragi. În cazuri mai puțin fericite, privirea nostalgică înspre depărtări poate descrie trecerea de la concret la obscuritate a naturii.

Processed with VSCO with a6 preset

Regăsirea într-una dintre aceste categorii depinde de interioritatea fiecăruia, însă ceea ce pot afirma cu certitudine este că, deși apusurile sunt zilnice, oricare este ilustrat cu nespusă unicitate, mai ales fiind privit prin filtrul subiectivității.

2 thoughts on “De ce iubim apusul?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s