Let’s Talk about Debate

Cu ce te pot ajuta dezbaterile?

Răspunsul la această întrebare l-am aflat vinerea trecută, 16 septembrie, la un eveniment numit “Let’s talk about debate”, organizat de Interact la Grădina Verona. Având în vedere atât subiectul captivant, cât și locația plăcută, m-am gândit să împart cu voi acea experiență, punându-le câteva întrebări celor 2 vorbitori, Irina Țuca și Tudor Mușat.

Processed with VSCO with a6 preset

 

1. Pentru început, spuneți pe scurt câte ceva despre voi.

Irina: Anul trecut am absolvit Sava și acum sunt studentă în anul doi la drept, la Cambridge. În timpul liceului, două dintre cele mai mari pasiuni ale mele au fost (și încă sunt) cinematografia și dezbaterile, de unde și dilema pe care am avut-o în clasa a 11-a între a alege să fac facultatea de film sau facultatea de drept. Deși mă pasionează enorm ceea ce fac și deși aș alege tot facultatea de drept dacă ar fi să dau admiterea din nou, un mare vis al meu ramâne ca la un moment dat în viață să fac o școală de film.

Tudor: Numele meu este Tudor Mușat și am absolvit în această vară Colegiul Național “Sfântul Sava” din București, urmând ca acum, chiar peste câteva zile, să încep primul an la Facultatea de Drept a Universității Cambridge din Marea Britanie.

 

2. De la ce a pornit evenimentul?

Tudor: Evenimentul “Let’s Talk about Debate” a fost organizat de cei de la Clubul Interact Curtea Veche, a cărei reprezentantă, Patricia Trofin, este debater la clubul de dezbateri din Sava, la care eu, Irina si Sonia suntem acum antrenori. Pe la mijlocul lunii august, atunci când eram cu Patricia și echipa sa la Naționala de Dezbateri Academice, ea ne-a spus că plănuiește să organizeze un eveniment care să îndrume tinerii liceeni în directia debate-ului și, mai apoi, a universităților de elită din strainatate. Astfel, Patricia ne-a invitat să vorbim la această ocazie, iar nouă ne-a surâs ideea, fiindcă ne oferea oportunitatea de a promova debate-ul și utilizările sale în parcursul academic al bobocilor.

Irina: Patricia Trofin, membră a oranizației Interact Sfântul Sava Curtea Veche și totodată membră a clubului de dezbateri din Sava mi-a vorbit despre proiect. Am acceptat imediat: în primul rând pentru că mi-aș dori să ajut generațiile viitoare care vor să se apuce de dezbateri sau care iau în considere aplicația la o facultate din UK, iar în al doilea rând, pentru că am vrut să contirbui la strângerea de fonduri pentru viitoarea echipă națională de dezbateri.

 

img_6272

 

3. Cum puteți descrie experiența voastră cu debate-ul?

Irina: Ca pe una dintre cele mai importante etape ale dezvoltării mele personale. Experiența debate-ului nu doar că m-a învățat ce înseamnă oratoria, structura în discurs și arta persuasiunii, dar mi-a și confirmat că alegerea pentru drept a fost cea corectă și mi-a oferit posibilitatea de a întâlni două persoane care în mod actual îmi sunt cei mai buni prieteni.

Tudor: Dacă ar fi să descriu printr-un cuvânt întreaga perioadă a liceului, aș alege “debate”. Pentru mine, contactul cu dezbaterile a fost cu totul deosebit, deoarece mi-a dezvoltat abilități de gândire critică, de argumentare structurată și mi-a adâncit capacitatea de înțelegere a unor fenomene din arii foarte diverse, de la morala la geopolitică la medicină. Astfel, debate-ul a devenit tot mai integrat în viața mea de zi cu zi, influențând modul în care comunic, îmi structurez gandurile, sau privesc o anume întrebare din perspective multiple, încercând să îi înțeleg cât mai multe fațete sau nuanțe. Totodată, pe un alt plan, debate-ul a însemnat pentru mine formarea unei frumoase echipe cu Irina Țuca si Sonia Pavel, coechipiere care în foarte scurt timp mi-au devenit cele mai bune prietene, iar astfel, experiența competițiilor interne si internationale la care am participat au devenit contextul pentru rodarea și întărirea unui trio deosebit de apropiat, în care ne anticipăm gandurile din cadrul unui meci de dezbateri, purtăm discutii pe controverse etice în timpul cinei, sau deveneam unii pentru alții surse de admirație și învățare.

 

4. Ce sfat ați da unui licean care vrea să intre la Cambridge?

Irina: În primul rând, să își aleaga o materie care îl pasionează cu adevărat. A studia la Cambridge este o provocare dificilă, care devine mai ușoara doar dacă faci ceva ce chiar îți place. În al doilea rând, să își găsească o activitate extra-școalară care să îl ajute în procesul de aplicare. Dezbaterile sunt o variantă, și nu doar pentru persoanele care dau la drept – debate-ul te ajută să îți construiești un discrus, lucru esențial pentru a trece cu bine peste un interviu la Cambridge, indiferent de materia pentru care aplici. În al treilea rând, l-aș sfătui să nu subestimeze sistemul de educație la nivel liceal din România. A face un liceu de stat în Romania m-a învățat ce înseamnă muncă, muncă, muncă – și sunt sigură că asta m-a ajutat să fac față sacrificiilor pe care le presupune aplicația la Cambridge.

Tudor: I-aș spune că, mai întâi, trebuie să identifice domeniul a cărui explorare îi oferă cea mai mare satisfacție personală și față de care are cea mai mare pasiune, deoarece numai așa va reuși să găsească resursele de timp și efort pe care să le dedice înspre aprofundarea acelei zone. Apoi, dupa ce și-a dat seama care ar fi această arie de interes, ar trebui să urmarească să devină excelent în activitățile academice legate de aceasta. Ele pot fi de natura Olimpiadelor Școlare, a conferințelor, a proiectelor, sau a competițiilor (poate chiar de debate). Motivația pentru aceste fapte ar fi că selectorii de la universitățile de top (Cambridge/Oxford în Marea Britanie) caută, cred eu, 2 lucruri in candidatii lor: 1. O motivație personală intensă de a studia acel subiect și, poate chiar mai important, 2. Perseverență, excelență, în anii de liceu, adică obtinerea in mod consistent a unor rezultate de top în cadrul oricăror platforme academice sau competiționale alese de elev. Simplu spus, reușita de a intra la o facultate precum Cambridge nu este una incredibilă și nici deosebit de dificilă, atât timp cât vorbim de copii motivați, ambițioși, care se încăpățânează să dedice timp și eforturi unor domenii pe care ei le găsesc a fi fascinante.

Processed with VSCO with a6 preset

 

După discursurile din cadrul evenimentului, cei doi au reușit să mă împingă înspre a mă înscrie la debate, prin descrierea experienței lor minunate și a consecințelor pe care le poate avea participarea la dezbateri. Le mulțumesc Irinei și lui Tudor pentru răspunsuri și sper că v-au trezit și vouă interesul pentru activitățile menționate 🙂

One thought on “Let’s Talk about Debate

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s