Innocence – Lucile Hadžihalilović

Încărcat de simboluri și imagini puternice, filmul “Innocence” realizat de Lucile Hadžihalilović a reușit să mă impresioneze în special prin îmbinarea armonioasă de forme de artă: vizuală, auditivă, alegorică.

Pelicula debutează cu o serie de cadre misterioase: șuvoaie de apă, păduri întunecate și holuri subterane, pustii. Acțiunea propriu-zisă incepe, însă, cu imaginea unui coșciug; în jurul acestuia se strâng câteva fete care îl deschid, ieșind la iveală o altă fetiță, Iris. Sunt de părere că acea contradicție dintre valența morbidă a unui coșciug și inocența copilului de 6 ani pregătește publicul pentru ceea ce urmează să vadă în continuare. Fetele trăiesc într-o casă dintre cele 5 existente într-un parc izolat în totalitate de lumea din exterior prin intermediul unui zid de cărămidă. Singurii adulți de acolo sunt câteva femei care au grijă de ele, dar și cele 2 profesoare: Mademoiselle Edith și Mademoiselle Eva. Este surprins drumul inițiatic al copilelor alese să trăiască în acel mediu, punându-se accent pe universul pe care fiecare reușește să și-l creeze în acea lume privată de libertate.

Vizualul, bineînțeles, joacă cel mai important rol în intensificarea poveștii și consider că i se datorează în mare parte părerea mea pozitivă despre film. Cadrele inițiale anticipează oarecum caracterul tragic al peliculei, dar și spațiile în care se desfășoară acțiunea acesteia, mai ales pădurea și apa. Motivul apei, care în mitologie semnifică viață, regenerare și puritate, este recurent la nivelul filmului: se regăsește în primul și în ultimul moment, cele două devenind identice și conferind un aspect circular, de reluare a ciclului vieții; de asemenea, lacul este atât locul unde noii veniți erau duși să învețe să înoate, să se cunoască între ei, cât și locul dispariției unui personaj.

Recomand să vedeți voi înșiși filmul, pentru a descoperi secretele personajelor cărora le este surprinsă evoluția. Aici găsiți trailerul: https://m.youtube.com/watch?v=V05v-8MnNw0

dsc_0056

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s