Crăciunul: păreri contradictorii

Cu toții avem acel prieten care ascultă colinde din noiembrie, are camera decorată cu luminițe tot anul și pe care, în această perioadă, rar îl vedem fără un pulover de Crăciun.

Pe de altă parte, totuși, există și prietenul care nu este nici pe departe la fel de pasionat, care nici nu împodobește bradul.

Trebuie să se afle motive în spatele atitudinii fiecăruia față de sărbători. Hai să le aflăm:


Andreea: Crăciunul e perioada în care, deși poate nu mai crezi în Moș Crăciun și în puterea lui de a îndeplini rugămințile, îndrăznești să-ți pui dorințe și să crezi că vor deveni realitate.

Ce iubesc eu la Crăciun?

  • Faptul că totul este luminos, astfel chiar și noaptea atmosfera colorată, de sărbătoare, te face să te simți în siguranță oriunde ai fi;
  • Toate mirosurile specifice, de la cele de mâncare (cozonac, măr și scorțișoară, sau sarmale) la cele din natură (de brad, zăpadă proaspătă și frig);
  • Toate puloverele comode și călduroase care te fac să simți spiritul Crăciunului;
  • Sclipiciul mult, combinația superbă dintre alb și roșu, decorațiunile și cumpărăturile;
  • Ador să ofer cadouri și să văd zâmbetele și expresiile oamenilor când le primesc;
  • Nu în ultimul rând, iubesc momentul când se adună toată familia și o dată pe an toți se înțeleg și împodobesc bradul împreună.

Daria: În trecut, definiția Crăciunului era acea perioadă din an în care tradiţiile dominau și în care, oriunde te uitai, vedeai un strop de bucurie și bunătate. Momentul în care stăteai lângă șemineu și cântai colinde era cel mai prețios.

Comercialul este culoarea care a schimbat definitiv acel tablou. Acum, nu ne mai interesează sentimentul, ci obiectul, așteptăm să primim un cadou în schimbul celui oferit de noi, împodobim bradul cât mai mult pentru a pune poze cu el pe reţelele de socializare, iar luminițele și podoabele folosite în exces sunt doar o mască pentru a ascunde atmosfera reală.

Esenţa Crăciunului din trecut este acum alterată, guvernând cadourile scumpe, aşteptările copiilor mici de a primi cele mai cunoscute jucării și cantitatea de bani cheltuită pentru a fi “fericiți”. De ce nu putem fi fericiţi că avem familia alături sau că avem bucate gustoase pe masă? De ce să iubeşti această sărbătoare care se îndreaptă inevitabil spre falsitate? Eu nu o fac.


Voi de ce parte sunteți?

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s